Интересни факти за топмоделите

Интересни факти за топ моделите. Селекция от интересни факти от света на модата. От историята на марката

Модата е интересно явление. Често се развива на завои и се връща към корените си в ъглите. В историята на модата има много малко известни, но много интересни събития. В тази статия ви представяме интересни факти за модата.

Смокингът

Първият интересен факт за модата и стила ще бъде за странното яке наречено смокинг, обикновено черен. В превод от английски пушенето е пушене. Факт е, че преди мнозинството жени аристократки не толерираха тютюневия дим. Затова мъжете се оттеглиха за дим в специално оборудвани помещения. За да не бъдат по-късно преследвани от аромат, който дамите не харесват, те облякоха специално „сако за пушене“ – смокинг върху тоалета си. Трябва да е имал сатенени ревери.

Реверите на сакото бяха предвидени с причина. Факт е, че по атласа не са останали следи от пепел. Преди това изтърсването на пепелта от пура в пепелник или някъде другаде не се приемаше и се смяташе за неуважение към присъстващите. Трябваше сам да падне от пурата. Ако е попаднал на ревера на сакото си, не е оставил следи там. Малко по-късно дамите разбраха, че смокингът изглежда много секси и решиха да го пренесат в гардероба си.

Ръкави с копчета

Много от нас вероятно са се чудили защо са необходими копчета на ръкавите на якетата, защото те не носят никакво функционално натоварване. Нека да разгледаме този интересен факт за модата от гледна точка, възникнала по времето на Бонапарт. Известният владетел измислил този атрибут, за да отучи войниците си да бършат носовете си в ръкавите си. Искаше да възпита елементарни хигиенни навици у подчинените си.

Понятията „ретро“ и „ретро“

Още един интересен факт за модата. Не всеки разбира разликата между понятията „ретро“ и „ретро“. Но експертите смятат, че ретрото датира от средата на 20 век. Винтидж дрехи, обувки, интериорни предмети, аксесоари дойдоха при нас от по-късен период.

Детски дрехи

Днес има цяла мода за деца. Но понятието „детска мода“ се появи не толкова отдавна – едва през 19 век. Преди това децата бяха облечени напълно като възрастни. Малките носеха например чорапи с тиранти. Това беше продиктувано от правилата за приличие. Смятало се, че малкото момиче вече е жена, само че на по-млада възраст.
модни ревюта

Днес модните модели получават добри пари за показвания. Това се отразява на бюджета на всяка колекция. Но такова нещо като модел на подиума се появява едва през 19 век. Преди това модните дизайнери демонстрираха своите творения върху кукли. И трябва да се отбележи, че беше много по-изгодно от плащането на модни модели.

Бермудите

Още един интересен факт от света на модата: знаете ли как се появиха бермудите? Интересното е, че името на късите панталони е взето от името на Бермудите, където дрехата се появява през 1930 г. Факт е, че на островите на дамите беше забранено да разголват бедрата си. Така че имаше удължени шорти. Бяха по-удобни от пола или панталон.

Пола

Знаете ли, че първите поли са били носени от мъже? Представителите на по-силния пол използваха този елемент от гардероба като превръзка на бедрата. Едва през 16 век полите стават предмет на женския гардероб. В Русия момичетата започнаха да носят поли само преди няколко века. Преди това са били в употреба сарафаните.
Розово за момичета, синьо за момчета

Интересен факт за модата на дрехите и обувките. Свикнали сме, че розовото е момичешки цвят, а синьото е нюанс за момчета. Но такова разделение се появи съвсем наскоро (през 1940 г.). Преди това облеклото се избираше главно според цвета на косата или очите. Например в модното списание Earnshow’s, което излиза през 1918 г., се препоръчва използването на розово за малките представители на силния пол.Смятало се, че то е по-силно.Синьото като цвят на нежността и невинността се предлагало за малки момичета Смяташе се, че е по-изискано и изискано.

Бастунът като моден елемент

Днес бастунът се възприема като аксесоар, носен изключително от възрастни хора. Може да изглежда доста стилно, но младите хора все още рядко го използват. Преди е бил моден аксесоар, носен както от млади мъже, така и от жени. Например писателят Волтер започва да колекционира бастуни на доста ранна възраст. Той събра повече от 80 вида продукти. С интересни екземпляри се сдобива и Жан-Жак Русо. В колекцията му имаше още няколко предмета. По времето на тези писатели модата на бастуните беше много разпространена във Франция.

Легендарната Шанел

Ето някои интересни факти за модата, свързани с Коко. Жената нямала професионално образование. Тя не беше шивачка. Тя създава моделите си, като закрепва плата за манекена и отрязва всичко излишно, докато се очертае желаният от нея силует. Шанел е и първата, която се заема да шие дамско облекло от трико. Този въпрос в онези дни се използваше само за създаване на мъжко облекло или по-скоро бельо.

Вашият коментар