30 интересни факта за модата

Дизайнерското облекло е специална естетическа категория, която се влияе от предпочитанията и стила на живот, „външните” тенденции и „вътрешните” фактори.

Топ и експерименталните марки са марки, които се различават по дух, но са обединени от таланта и специалния вкус на своите създатели.

Купуването на първокласни дрехи е гаранция за качество и потвърждение за вашия собствен успех в живота. В същото време марковите артикули на млади прогресивни дизайнери са изборът на жени с нестандартно мислене, които ценят модата, а не просто я следват.

Мислите, че знаете всичко за модата? Виж това! Ето някои невероятни модни факти, които може би не знаете!

1. Първата официална Седмица на модата се провежда през 1943 г. в Ню Йорк. Основната му цел е да отклони вниманието от френската мода и да даде старт на американските дизайнери.

2. Всяка година се провеждат общо 40 седмици на модата и 100 официални събития. Петте най-известни събития на Седмицата на модата се провеждат в световните столици на модата: Милано, Ню Йорк, Берлин, Лондон, Париж.

3. За да стане дизайнер на висша мода, човек трябва да бъде одобрен от Камарата на синдикалите. Това е ръководният орган на модата в Париж. Колко сериозно е това потвърждение? Само 14 модни къщи от огромен брой дизайнери имат такова потвърждение за висша мода. Сред неодобрените кандидати са големи дизайнери като Джорджо Армани.

4. Валентино притежава пет мопса. Имената им са Монти, Мод, Марго, Маги и Моли. Те пътуват навсякъде с него.

5. Твърди се, че Louis Vuitton изгаря всичките си стари стоки, за да запази пълната ексклузивност на марката.

6. Кристиан Лубутен въвежда обувки със сини подметки, за да могат булките да носят нещо синьо в деня на сватбата си.

7. Майкъл Корс създава първото си облекло на петгодишна възраст – сватбена рокля за майка си.

8. Кристиан Диор силно вярваше в екстрасенсите. Той се погрижи да посети един от тях, за да определи кой ден е най-подходящ за показване на последната му колекция.

9. Древните гърци са можели да ходят голи. Всъщност нашата дума „гимназия“ идва от; γυμνός (gymnos), което означава „гол“.

10. Полата е най-старият вид облекло, на второ място след набедрената превръзка. До 1600-1700 г. всички са носили пола – мъже и жени.

11. Първоначално и мъжете, и жените носели тоги в Рим, но след 2 век пр. н. е. уважаваните жени носели столи и само проститутките били задължени да носят тоги.

12 Носенето на къси панталони на обществени места се смяташе за неприемливо за жените до Първата световна война.

13. Първото модно списание се появява през 1586г. Започва да излиза в Германия.

14. Петте най-често срещани материала за облекло са лен, памук, полиестер и вискоза. Памучната тъкан се използва за облекло повече от 7000 години.

Забавен деним факт:

Думата „дънки“ е местен термин на генуезките моряци и означава „памучни панталони“.

Една бала памук може да направи 215 чифта дънки.

Средният американец обикновено притежава 7 чифта сини дънки.

Книгата на рекордите на Гинес посочи Gucci като производител на най-скъпите дънки в света. Дънките Gucci Genius са $3134

15. Маратонките дойдоха при нас благодарение на Keds, първата компания, която създава този тип обувки през 1917 г. А сандалите се считат за най-ранната известна човешка история като обувки.

16. Повече от 2 милиарда тениски се продават всяка година. Първоначално тениските са били елемент от бельото. Но сега тениската е популярна част от облеклото като горно облекло.

17. До 1800 г. не е имало концепция за детско облекло. Децата бяха облечени по същия начин като възрастните.

18. През 1500 г. модните дизайнери започват да показват дрехите си, като ги обличат върху миниатюрни кукли. Все още нямаше такова нещо като модел. Първите модели се появяват едва през 1853 г.

19. Наполеон е допринесъл за модата по много начини. Например, копчетата на ръкавите на саката са изобретени от Наполеон, когато му писнало войниците му да бършат носовете си в ръкавите си.

20. Може да изглежда изненадващо, че всъщност мъжете на изпълнително ниво използват модната индустрия повече от жените. Повечето ръководители и президенти (мъже, не жени) са редовни клиенти на големи модни къщи.

21. Валентино Гаравани, италиански моден дизайнер, направи червената рокля известна, точно както Коко Шанел превърна известната малка черна рокля в модата. Неговите червени рокли станаха толкова популярни, че той получи прякора „Valentino Red“.

22. Първите изкуствени мигли са изобретени от холивудския филмов продуцент Грифит, който иска да подобри клепачите на актрисите. Бяха направени от истинска коса.

23. Моливът за мигли стана популярен след откриването му в гробницата на фараона Тутанкамон през 20-те години на миналия век. Оттогава започва производството на очни линии.

24. Мери Фелпс, нюйоркска социалистка, създава модерния сутиен. Сутиените, които тя прави и патентова през 1914 г., са много различни от тези, които се носят днес. Сутиените й бяха направени от носни кърпички.

25. Дрехите струват от 1 992 е намалял с 8,5% в световен мащаб, дори коригиран с инфлацията.

26. Изчислено е, че американците харчат около 3,8% от доходите си за облекло, което се равнява на около 1700 долара на човек. За сравнение, през 1950 г. американците харчат 11% от доходите си за облекло. Американка купува около 3000 дрехи през живота си, включително 271 чифта обувки, 185 рокли и 145 костюма.

27. Бикините са кръстени на острова, атол Бикини, където американската армия тества своите бомби през Първата световна война. Техният създател Луис Реард смята, че костюмът „мини“ ще създаде ефекта на атомна бомба с външния си вид, поради номиналните размери на дрехите.

28. Социалният статус и професията на човек през Средновековието са били представени от цвета на облеклото. Благородниците носели червени дрехи, селяните – кафяви и сиви, докато търговците, банкерите и служителите носели зелени одежди.

В Рим лилавото е запазено изключително за императори и магистрати. Носенето на черно беше табу, освен ако в къщата нямаше траур. Викторианските вдовици бяха задължени да носят черни траурни роби две години след смъртта на съпрузите си.

29. Фактът, че розовото е женствено, а синьото (синьо) е мъжко и че женската риза има копчета отляво, а мъжката отдясно: това е реликва от стара традиция, която сме пренесли в стария свят.

30. Средната продължителност на живота на дрехите е приблизително три години. Този стандарт се използва за сравнение на стандарта на живот.

Вашият коментар