Какво е Антимода

Всяка посока в изкуството поражда личности, които се противопоставят на себе си, и модата не е изключение. Като част от движението против модата дизайнерите изразяват несъгласие с модерния истаблишмънт. Понятието „антимода“ е вид оксиморон. Въпреки факта, че първоначално обратът на посоката се ражда в отговор на някаква тенденция, в крайна сметка той печели почитатели, става популярен и в резултат на това модерен – вече без никакви префикси „анти“.

Днес антимодата преживява ренесанс. Освен гала вечерите по червения килим, желанието за пищност и разкош не се вписва в непрекъснато нарастващата култура на работа от вкъщи, нито в мрака, оформен от световните събития. Контрастът между максимализма и претенциозността са пъстри, неподходящи, „грозни“ дрехи, които станаха основата на движението против модата. Ние разбираме историята и съвременната интерпретация на антимодата в ерата на по-младото поколение, което е уморено от изкуственото съвършенство.

Какво е антимода

Тъй като имаме работа с двусмислено понятие, нека първо да изясним какво се има предвид под „антимода“. В основата на стила анти-мода е интелектуален подход към модата: откъсване от статуквото и съществуващите порядки и структури. В теорията на модата понятието „антимода“ обикновено се свързва с авангарда, особено с 90-те години (епоха, която мнозина наричат ​​разцвета на антимодата). Като цяло това е общ термин за стилове на облекло, които противоречат на съвременните тенденции и отразяват безразличие или политически и социални гледни точки, които са различни от мисленето на масите. Не е изненадващо, че много млади дизайнери, които предизвикват вековната индустрия, се идентифицират с понятието „антимода“.

Антимодата може да съществува само в контекста на доминиращата тенденция в модата, защото без противопоставяне на нея смисълът на антимодата просто се губи. Модата и антимодата се развиват рамо до рамо, подхранвайки се взаимно в симбиоза. Нестандартните тенденции, създадени от бунтовни дизайнери, впоследствие се подхващат от индустриални гиганти и големи марки, което ги прави по-масови и популярни. Движенията, възникващи от периферията на обществото, предизвикват социалните стандарти и следващата вълна на антимодата е предвестник на следващата голяма модна тенденция. Понякога, тъй като такава тенденция все повече и повече навлиза в модните подиуми, тя отчасти губи своята привлекателност.
История на антимодата

Много колекции висша мода използват препратки към различни субкултури като пънк и готик, към музикални тенденции като гръндж, хип-хоп и дори байкъри. Представителите на тези групи използват дрехите, за да изразят своите идеали, политически възгледи или мироглед. Връщайки се по-назад в историята, през Викторианската епоха реформаторите се противопоставиха на тогавашното ограничаващо облекло, вярвайки, че на жените трябва да се даде повече независимост и свобода на движение. По същия начин, флапъри, модове, плюшени момчета и рокери бяха незабавно разпознаваеми по облеклото си. През 60-те този стил се свързва с контракултурата, през 70-те с пънка, а през 90-те години с грънджа. От десетилетия тези алтернативни естетики са обединени от една обща цел: да пратят модата по дяволите. Чрез подкопаването на обичайните правила на модата по отношение на силуетите и комбинациите от текстури и шарки, антимодни говорители поставиха под съмнение концепцията за това какво трябва да се счита за красиво или приемливо.

Вашият коментар